Category Archives: Okategoriserat

Nya rekommendationer för barnen, från FHM

Hej!

Sedan vårt senaste utskick har det kommit nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten för barnen.

Det som är nytt är att barn inte får komma till förskolan om det finns ett konstaterat fall av covid-19 i hushållet. Då måste barnet vara hemma i karantän i 7 dagar.

Det här gäller nu • Barn med symtom på en luftvägsinfektion ska stanna hemma, till exempel halsont, feber, snuva, hosta eller nedsatt allmäntillstånd.

• När man har varit hemma kan man komma tillbaka till förskolan när man har varit feberfri i ett dygn och känner sig frisk.

• Förskolan kan ber er hämta ert barn tidigare, då gör vi bedömningen utifrån barnets allmäntillstånd och symtom på luftvägsinfektion.

Ingen med symtom på luftvägsinfektion får hämta eller lämna ett barn på förskolan.

• Barnets allmäntillstånd är i regel avgörande för om barnet kan vara i förskolan. För att vara på förskolan ska barnen orka delta i de vardagliga aktiviteterna inom- och utomhus.

• Om det finns ett konstaterat fall av covid-19 i hushållet ska barnet vara hemma 7 dagar.

Tack för att du fortsätter bidra för till att minska smittspridning. Vi gör det här tillsammans, för att både barn och medarbetare ska hålla sig friska.

Jan Aili, chef kommunal förskola

Barn som har kräkningar eller plötsliga diarréer ska vara hemma minst 48 timmar efter senaste tillfället. Barnet ska även äta normalt och har normal avföring. Tänk på att ge rikligt med dricka då barnet förlorar vätska på grund av besvären. Syskon till det insjuknande barnet får inte heller vistas på förskolan under denna tid. Anledning är för att minska och helst stoppa smittspridningen bland barnen och personalen.

Från 1 november gäller samma rekommendationer för covid-19 som vid andra luftvägssymtom.

Alltså att man ska stanna hemma om man har symtom som kan vara tecken på en luftvägsinfektion, till exempel halsont, feber, hosta eller nedsatt allmäntillstånd.

Barnets allmäntillstånd behöver vara bra.

Barnets allmäntillstånd är i regel avgörande för om barnet kan vara i förskolan.

Allmäntillståndet är hur barnet äter, sover och orkar delta i gruppverksamheten.

Många gånger kan ett barn vara aktivt hemma, men inte orkar vara med i barngruppen på förskolan.

För att vara på förskolan ska barnen orka delta i de vardagliga aktiviteterna inom- och utomhus.

Då kan man komma tillbaka till förskolan:

När man har varit hemma kan man komma tillbaka till förskolan när man har varit feberfri i ett dygn och känner sig frisk.

Alltså att allmäntillståndet är bra.

I de allra flesta fall innebär det att man behöver vara hemma från ett par dagar upp till en vecka.

Det här gäller på förskolan:

Förskolan fortsätter hålla på de hygienrutiner som vi har haft under covid-19.

Om förskolan ber er hämta ert barn tidigare så gör vi bedömningen utifrån barnets allmäntillstånd och tecken på luftvägsinfektion.

Utöver rekommendationerna kan varje förskola ha egna rutiner och åtgärder för att minska smittspridning.

Tack för att du fortsätter bidra för till att minska smittspridning.

Vi gör det här tillsammans, för att både barn och medarbetare ska hålla sig friska.

Jan Aili, chef kommunal förskola

Vi påminner återigen om vikten av att passa tider vid lämning och hämtning, och komma med ert barn i god tid innan inringningen för 2-5-årsgrupperna, kl 8.00, på skolans baksida! Era barn är värda en fin start på morgonen! Att få stå i ledet tillsammans med sina kamrater, prata lite med sina fröknar i lugn och ro, sedan vinka farväl till er föräldrar som stannar kvar till kl 8, och slutligen gå in tillsammans med sin klass vid inringningen.


Det är mycket trångt i hallarna och omklädningsbåsen på morgnarna och vi vill inte också behöva trängas med er föräldrar där inne på morgonen.

Det går också bra att ta farväl och lämna barnet till pedagogerna ute på 1-årsgården mellan kl.7.00-7.52, efter den tiden lämnas inga barn på 1-årsgården utan då går man till skolans baksida med sitt barn, där läraren möter upp kl 7.55.

Om barnet av någon anledning kommer försent någon dag, ring och meddela telefonsvaren, gå sedan in med ditt barn och se till att barnet tvättar sina händer, innan det går in i klassrummet.

VID HÄMTNINGEN FÅR NI SJÄLVA KOMMA IN FÖR ATT HÄMTA ERA BARN, men vi ber er att inte stanna kvar inne längre tid än nödvändigt och fortfarande hålla avstånd till personalen och varandra.

DET ÄR FORTFARANDE MYCKET VIKTIGT ATT TIDEN SOM STÅR PÅ HÄMTNINGSLISTAN STÄMMER! Detta för att vi ska kunna förbereda ert barn på att det snart är dags att gå hem. De äldre barnen är också noga med att vilja veta när de ska gå hem. OM NI BEHÖVER ÄNDRA TIDEN UNDER DAGEN, RING OCH TALA IN ETT MEDDELANDE PÅ CAMILLAS SVARARE, 018304005.

Vi kommer fortfarande, (om vädret tillåter), öppna utomhus på 1-årsgården. Det är därför mycket viktigt att barnen redan när de kommer på morgonen, kommer rätt klädda efter vädret!


Om barnet har varit hemma med förkylningssymtom i 7 dagar och fortfarande har lätt snuva eller hosta, kan de få komma tillbaka till skolan igen. Men de ska i övrigt vara pigga och orka med hela skoldagen!

Barn ska fortsättningsvis stanna hemma om någon i familjen har uppvisat ett positivt pcr- eller snabbtest på covid-19.

Barn och elever måste även stanna hemma från förskola, skola och fritids när någon i hemmet är smittad med covid-19. Det gäller även om barnet själv är friskt och saknar symtom. Det framgår av rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

Du behöver anmäla frånvaro för ditt barn som vanligt enligt de rutiner som finns på vår förskola.

När du får ditt provsvar som visar att du har covid-19 får du information från vården om vilka regler som gäller för dig och din familj. För frågor om provtagning och regler för familjekarantän kontakta: https://www.1177.se/Uppsala-lan/LITEN LÄRS RÅD FÖR ATT MINSKA RISKEN FÖR SMITTSPRIDNING AV CORONAVIRUS PÅ FÖRSKOLAN.

Vid inringningen på morgonen hålls grupperna isär och vi bedriver mycket av vår verksamhet utomhus. Viktigt att ni som lämnar ert barn på baksidan, backar undan när lärarna kommer ut på trappan. Vi vuxna måste tänka på att hålla avstånd till varandra!!!

Alla som kommer på morgonen tvättar och spritar sina händer noga, både barn och vuxna. Alla händer tvättas noga och spritas före fruktstund, lunch och mellanmål.

Vid inskolningar tar vi endast emot en vårdnadshavare/barn i taget

Eva, Camilla och alla pedagoger på Liten Lär

LÄSÅRSDATA Liten Lär 2021-22.

Höstterminsstart 2021 Onsdag 18 augusti – tisdag 21 december

LÄSÅRET 2021 – 2022

Fritidsverksamhet                         10 – 17 aug

Höstterminsstart 2021                    onsdag 18 augusti

Studiedagar                                         1-2 nov, skolan helt stängd.

Lovdagar                                              3-5 nov, öppet för lovverksamhet

Julavslutning                                         1, och 2-årsgr, mån 20 dec i klassrummen.

3-5 årsgr, tis 21 dec. Tid och plats meddelas senare.

Jullov                                                      22, 23, 27, 28, 29, 30 dec. 3, 4, 5, 7 januari, öppet för lovverksamhet. 23 och 30 stänger förskolan 14.00

Vårterminsstart 2022                     tisdag 11 januari

Sportlov v. 8                                          21-25 februari, öppet för lovverksamhet.

Påsklov v. 15                                         11-14 april, öppet för lovverksamhet.

Lovdagar                                              Kristi H, 26-27 maj, skolan helt stängd.

                                                                 6 juni, Sveriges nationaldag – skolan stängd

Studiedagar                                         Mån 10 januari, förskolan stängd,

fredag 25 mars, öppet för lovverksamhet. Måndag 2 maj, öppet för lovverksamhet.

                                                                 Måndag 13 juni, utvärderingsdag för personalen. Skolan stängd.

Avslutning                                             Tors 9 juni, 8.15-9.15,1-årsgruppen, musikstund o fika.

Fredag 10 juni, kl.9.00-11.00, 2 – 5 års- grupperna, lovverksamhet från 11.00.

Sommarverksamhet vid behov      14, 15, 16, 17, 20, 21, 22, 23, 27, 28, 29, 30 juni, och 1juli

Sommarstängt                                     v. 27 – 31, 4 juli – 8 augusti

Studiedag                                             Måndag 8 augusti, förskolan stängd

Sommarverksamhet vid behov      Tisdag 9 augusti – måndag15 augusti

Höstterminsstart 2022                         Tisdag 16 augusti – onsdag 21 december

Intresserad av att ditt barn börjar på Liten Lär?

Vi har glädjen att meddela att Liten Lär har en egen kö, där vi själva administrerar och erbjuder placering på Liten Lär. Platserna erbjuds det första barnet från kön, i den åldersgrupp där det finns ledig plats.

Intagningskriterier: 1. Syskonförtur 2. Ansökningsdatum

NI SOM FÅTT ERBJUDANDE OM PLACERING AV ERT BARN PÅ LL och dessutom fått erbjudande av från kommunen om plats på era andra alternativ. Önskar ni att ert barn ska börja på LL, måste ni  snarast tacka nej till kommunens erbjudande!

Liten Lär kan inte som enskild förskola erbjuda platsgaranti på 4 månader. Om man önskar detta så måste man även ställa sitt barn i kommunens kö med andra val.

För att ställa ditt barn i Liten Lärs kö: 1. Barnet  måste  vara  minst  8  veckor  gammalt. 2.  Ansök  via  mejl  till evagoransson@litenlar.se  3.  Dessa  uppgifter  ska  finnas  med  för  att  ansökan  ska  vara  giltig;  barnets  för-  och  efternamn,  personnummer, önskat startdatum, grund för placering (ex arbete 100%, studier, praktik, arbetssökande, föräldraledig med syskon), vårdnadshavarnas  namn  och  personnummer,  folkbokföringsadress,  mobiltelefon,  e-post.

Efter att ansökan inkommit kommer vi att skicka ut ett bekräftelsemejl till vårdnadshavaren. När sedan barnet fått en plats och blivit placerat på LL,  sänder ni in grund för placering = studier, arbete, arbetssökande och antal önskade timmar/vecka till evagoransson@litenlar.se

Dessutom måste ni snarast anmäla vårdnadshavarens/havarnas inkomstuppgifter in till antagningsenheten i Uppsala kommun, ebarnungdom. Detta för att ni inte ska faktureras från kommunen med högsta belopp.

UPPSÄGNING AV PLATSEN PÅ LITEN LÄR:

Det är två månaders uppsägningstid. Ni kontaktar Eva via mejl. Ni ska även meddela kommunen när ni säger upp platsen.

Uppsägning och byte av plats från kommunal förskola till Liten Lär:

Det är två månaders uppsägningstid även då.

Vänliga  hälsningar från ledningen på Liten Lär

Matsedel v.48 2021 från Campus by Eatery

CAMPUS BY EATERY

MENY PÅ LITEN LÄR HÖSTEN-21

Vecka 48 
2021-11-29 – 2021-12-03


Måndag
Thailändsk kycklinggryta med kokosmjölk, röd curry & jasminris.
Veg: Thailändsk grönsaksgryta med kokosmjölk, röd curry & jasminris
 
Tisdag
Örtomelett med potatis, Medelhavsost & olivtapenad.
 
Onsdag
Spagetti med rökt kalkon, grädde, dijon & persilja.
Veg: Spagetti med rostade bönor, grädde, dijon & persilja.
 
Torsdag
Panerad flundra med dansk remouladsås & kokt potatis.
Veg: morotsbiff med dansk remouladsås & kokt potatis.

Fredag
Texaschili på högrev med picklad rödlök & bulgur.
Veg: Texas chili på bönor med picklad rödlök & bulgur.


I MÅLTIDERNA INGÅR ALLTID; 3-4  OLIKA SORTERS SALLAD, säsongens GRÖNSAKER, HÅRT BRÖD, BREGOTT, VATTEN ELLER MELLANMJÖLK OCH FRUKT

  

 

     

   

       

    

 

  

      

   

  

 

  

 

 

 

 

 

 

     

 

     

       

  

  

  

    

 

    

  

 

        

 

 

    

     

 

   

  

 

  

 

       

 

 

   

 

 

  

 

    

  

 

  

 

      

   

   

 

    

Liten Lärs grundare och verkställande ledamot i Stiftelsen Liten Lärs styrelse, Birgitta Strömbom

Birgitta Strömbom är Liten Lärs grundare. Hon sitter som verkställande ledamot i Liten Lärs styrelse och har det övergripande huvudmannaansvaret för verksamheten.

Birgitta kan nås på mejl: bec.strombom@telia.com

Liten Lär i Uppsala Foto. Mikael Wallerstedt Bilderna är fria att anävnda för Liten Lär i Uppsala.

Sjukanmälan, på skolans telefon och svarare!

Telefonnumret till 1-årspaviljongens mobiltelefon  är 0721-67 97 24. Det går även bra att skicka SMS till denna telefon.

Vid sjukanmälan av barnen 2-5 år som går i ”stora skolan” är telefonnumret 018-30-40-05. Man ringer helst före 8.00 och i vilket fall före 8.30.

Telefonsvararna lyssnas av fortlöpande.

Öppettider på Liten Lärs småbarnsskola

Liten Lär öppnar kl. 7.00 varje morgon.

Barn som kommer mellan 7.00-7.30 lämnas inne i stora skolan till den assisterande läraren som har öppningsvecka.

Barn som kommer från kl 7.30 överlämnas till personalen ute på 1-årsgården. 1-åringar går direkt in i paviljongen från kl 7.45.

Klockan 7.55  är det sedan dags att ställa upp sig på led och gå över till stora skolhuset inför inringningen kl. 8.00.

 SKOLDAGEN BÖRJAR KL. 8.00 OCH DÅ SKA ALLA BARNEN VARA PÅ PLATS PÅ SKOLAN!

Klockan 16.10 går kvarvarande barn från 1-årsgruppen över till stora skolhuset för gemensam stängning. På sommarhalvåret/vid fint väder går barnen istället ut på 1-årsgården där gemensam stängning sker.
Liten Lär stänger 17.00 varje dag och de barn som är kvar till stängning hämtas ute på 1-årsgården eller från trappan på framsidan, utanför stora skolhuset senast 16.59!

Hälsningar från Eva Göransson, rektor på Liten Lär